Serigrafia este un procedeu de imprimare a diverselor obiecte si materiale. Ea se poate face pe materiale textile (tricouri, geci, sepci etc.) sau pe materiale solide (autocolant, agende, calendare, carti de vizita etc.)
Serigrafia reprezinta un procedeu de imprimare mai putin conventional pe orice suprafata plana sau cu raza de curbura mare. Serigrafia este folosita pentru imprimarea unor imagini, ori modele grafice pe diferite produse: tricouri, jachete, palarii etc.
Serigrafia este procedeul prin care se imprima pe suporti din cele mai diferite materiale, incepand cu hartie, ceramica, materiale plastice si terminand cu textilele sau metalele.
Ceea ce se schimba de fiecare data, in functie de suportul specific, nu este procesul in sine, ci tipul de cerneala folosita. Regula de baza a imprimarii serigrafice este ca materialul suport sa fie neted. Alte metode de imprimare (cu role gravate, cu sabloane, prin descarcerare etc.) depind de tipul materialului, de cernelurile sau vopselele utilizate, de gama de culori.
Avantajele imprimarii serigrafice sunt urmatoarele : imprimare in serii mici si mijlocii, rezistenta ridicata a vopselelor la frecare, zgariere si mai ales la raze UV.
Aceste echipamente sunt utilizate pentru imprimarea in una sau mai multe culori, in regim manual, semiautomat sau automat, a diferite produse, cu suprafata cilindrica, plana sau neregulata.
Pe scara larga astfel de sisteme sunt folosite pentru imprimarea de pixuri, brichete, pahare, jucarii, diversi recipienti, hartie si carton, agende, carcase, produse industriale, textile, etc.