Gravura reprezinta un gen al artelor vizuale a carei tehnici consta in saparea, incizarea, perforarea sau obturarea prin diverse procedee fizice ori chimice a unei suprafete de regula plane, fie in vederea imprimarii si multiplicarii ulterioare a imaginii fie pentru obtinerea unui obiect artistic de sine statator. Artistul care se ocupa cu practicarea acestui gen de arta poarta numele de gravor.
In cazul gravurii destinate imprimarii, gravarea se face pe un suport numit cliseu, confectionat din metal, lemn, linoleum sau alte materiale. Cliseul reprezinta negativul gravurii, pe acesta aplicandu-se cerneala ce urmeaza a fi imprimata. Peste cliseul cerneluit se aplica o foaie de hartie iar apoi sunt trecute printr-o presa tipografica. Cerneala retinuta de cliseu este transferata pe coala de hartie ca urmare a aplicarii presiunii. Imaginea imprimata constituie pozitivul gravurii. Termenul "gravura" este folosit deopotriva pentru a desemna negativul (cliseul) si pozitivul (imaginea imprimata). Acest imprimeu obtinut prin tehnica gravurii reprezinta un tip de stampa.
In mod normal, gravura destinata imprimarii se realizeaza fie prin metoda tiparului adanc (gravura in adancime) fie prin cea atiparului inalt (gravura in relief sau in inaltime). Insa, ca urmare a faptului ca denumirea de "gravura" a fost aplicata si imaginii imprimate, acest termen a ajuns sa fie extins si generalizat si stampelor obtinute prin tehnici care nu implica vreo operatie de gravare in adevaratul sens al cuvantului. Astfel, tehnici ale tiparului plan (litografia, monotipia) sau alte tipuri (serigrafia), au fost incluse in familia gravurii (gravura in plan).
Gravura este o procedura speciala de inscriptionare a obiectelor din metal, lemn, plastic realizata cu ajutorul laserului. Ofera o calitate superioara a inscriptionarii si durabilitate sporita. Procedura de inscriptionare prin gravura laser poate fi deosebit de complexa si delicata. Ofera insa o acuratete a inscriptionarii care prin alte procedee este greu de atins.